?

Hvilken prevensjon er rett for meg med menssmerter og akne tidligere?

Kvinne 22 . 04 Juni 2021
Spørsmål

Hei! Skal sette inn hormonspiral snart, fordi legen ikke ville gi meg nye p-piller, da jeg har økt risiko for alvorlige bivirkninger. Jeg har slitt med uren hud i mange mange år, og dette er første gang i livet at jeg er helt kvisefri. har vært det i et års tid nå, og er så utrolig redd for at spiralen skal forårsake en ny periode med uren hud for meg. Det er derimot ikke noe alternativ for meg å gå av hormonell behandling, siden jeg fikk dette utskrevet grunnet uvanlig sterke smerter og tunge blødninger. Hva er best for meg? Har gått å hatt angst for dette i flere uker, og aner ikke hva jeg skal gjøre...

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Forstår godt at du har spørsmål rundt prevensjon. Det er jo så mange alternativer. Det er ikke en løsning som fungerer for alle, men her gjelder det å finne den løsningen som er best for hver enkelt.

I i hovedsak 3 kategorier av prevensjon, alle har sine fordeler og ulemper:

- hormonfri prevensjon (kondom og kobberspiral)

- gestagen prevensjon (gestagen p-pille, minipille, p-stav, hormonspiral og p-sprøyte)

- kombinasjonsprevensjon (p-piller, p-plaster og p-ring)

Det er ikke alle som kan velge fritt mellom alle disse alternativene, avhengig av helse, ønske og risiko. Du forteller at du ikke kan bruke en del av disse, dette er nok kombinasjonsprevensjonene (som tradisjonelle p-piller, som inneholder østrogen), sannsynligvis på grunn av økt risiko for potensielt alvorlige bivirkninger som for eksempel blodpropp. Dette er også de eneste som kan i seg selv være behandling av akne/kviser.

Med tanke på store blødninger og mye menssmerter så er det et mål i seg selv å unngå blødninger helt å holdent eller begrense disse så godt det lar seg gjøre. Da er hormonspiral et svært godt alternativ. Denne vil dog ikke i seg selv være behandling mot akne, men det er heller ikke sånn at den utløser/forverrer akne.

Det finnes også mye behandling man kan forsøke mot akne. Ta kontakt med din fastlege dersom du skulle oppleve ny forverring av akne for å diskutere hva som er rett behandling for deg.

Håper dette var til hjelp.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?